Студенти са ИТ-а: искуства са Еразмус+ мобилности | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Студенти са ИТ-а: искуства са Еразмус+ мобилности 

1. Шта вас је највише мотивисало да се пријавите за Еразмус+ пројекат?

Жарко:

Највећа мотивација која ме је навела да се пријавим за Ерасмус+ пројекат била је жеља да искусим нешто потпуно ново и да проширим своје хоризонте, како у културном, тако и у техничком смислу. Путовање и истраживање нових места одувек су ме инспирисали, али такође сам желео да унапредим своје техничке и пословне вештине. Ерасмус+ пројекат се појавио као савршена прилика која сједињује ова два света, пружајући ми јединствену прилику за лични и професионални развој. Сматрам се изузетно срећним што сам добио прилику да будем део овог програма.

Мартин:

Главна ствар која ме је мотивисала да се пријавим је била жеља за искуством у индустрији, као и страст према путовању и авантуристички дух. Касније сам такође схватио да сам имао и друге мотиве, као што су упознавање нових људи, оплемењивање себе новом културом, учење историје и сазревање као особа.

slika

Тигран:

Имао сам претходно искуство с Еразмусом које ме одмах навело да се заинтересујем за ову прилику. Када сам чуо за презентацију о овом програму у нашој школи, одлучио сам да је то нешто у чему желим да учествујем. Живети у другој држави, разноликост култура и могућност упознавања различитих перспектива били су оно што ме највише привукло. Већ сам љубитељ путовања и истраживања нових места, али Еразмус+ је укомбиновао више од тога - омогућавао је и усавршавање у струци.

slika

2. Да ли је било компликовано наћи фирму за обављање праксе?

Жарко:

Проналажење одговарајуће фирме за обављање праксе током Ерасмус+ програма показало се изазовним, али смо имали среће да пронађемо идеалну прилику у веома кратком року. Током периода од мање од две недеље, активно смо истраживали и конкурисали код различитих компанија. Одржали смо неколико интервјуа са фирмама из разних држава, али без значајнијег успеха. Само два дана пре истека рока, фирма из Пољске нас је без много питања позвала да се придружимо њиховом тиму, што је означило почетак једне незаборавне авантуре.

Мартин:

Наћи одговарајућу фирму није био нимало лак посао, с обзиром на то да велики број њих захтева одређену своту новца за учешће у пракси. Нису све фирме такве, али треба пронаћи ону која задовољава ваше критеријуме.

Тигран:

У процесу тражења фирме за праксу смо учествовали нас тројица као тим, тако да су околности другачије у поређењу са индивидуалним тражењем. Дефинитивно није било лако, пријавили смо се да радимо праксу у 15 до 20 различитих фирми, које се налазе у Шпанији, Монаку, Холандији, Грчкој, Италији, Аустрији, Пољској... Било је доста размењених мејлова, одбијања и неколико интервјуа. Циљ је био да добијемо Confirmation Letter, фирма из Пољске је била прва која га је послала, након тога смо се упустили даље.

slika

3. Како је протекло упознавање града у којем сте обавили праксу? Колико је времена било потребно да се адаптирате?

Жарко:

Упознавање града у којем смо обављали праксу протекло је веома глатко, нарочито захваљујући томе што смо имали једни друге као подршку. Чини се да смо се прилично брзо прилагодили новом окружењу. Већ по доласку, активно смо истраживали град кроз разне активности, укључујући jogging, што се показало као ефикасан начин за упознавање различитих делова града. Требало нам је свега неколико недеља да се прилагодимо и постанемо свесни расподеле буџета за намирнице, јер смо желели да ефикасно распоредимо средства и штедимо новац током боравка.

slika

Мартин:

Упознавање Варшаве је из моје перспективе текло веома глатко, али то вероватно зависи од човека до човека, и од групе људи са којом сам био. Ми смо у јако картом року установили нама најбитније локације и успели да учинимо наш боравак тамо ефикасним и одрживим, а уједно и комотним.

slika

Тигран:

Протекло је веома занимљиво, сваки слободан тренутак смо користили да откривамо нове делове града, пробамо локалну храну и упознамо људе. Брзо смо се уклопили у ритам града, уз помоћ савета локалаца. Рад у новом окружењу нам је додатно помогао да се брзо прилагодимо. Било је изазовно на почетку, али смо се брзо снашли.

slika

4. Шта бисте посебно издвојили као најзанимљивији део целог Еразмус искуства?

Жарко:

Дефинисати најзанимљивији део целог Ерасмус искуства представља прави изазов, с обзиром на обиље незаборавних тренутака које смо доживели свакодневно. Ипак, ако бих морао издвојити нешто посебно, то би била наша кратка путовања изван града у којем смо живели, посебно посете Гданску и Кракову. Та путовања су оставила снажан утисак, будући да смо имали само један дан да истражимо што више могуће. Током тих путовања дешавало се толико тога у тако кратком временском периоду, да смо на крају дана били исцрпљени, али истовремено испуњени прелепим успоменама.

Мартин:

Тешко би било издвојити само један део целог овог искуства као најзанимљивији, али добри кандидати су једнодневна путовања у друге градове, превазилажење техничких изазова на послу, леп провод са странцима и учење историје ове државе.

slika

Тигран:

Дефинитивно је најзанимљивији део овог искуства био тај потпуни преокрет у начину живота. Излетети из своје зоне комфора и бити окружен новим приликама које константно искачу било је невероватно. Провести два месеца ван куће, у потпуно новој држави, окружењу и при томе радити управо оно за шта се школујемо, то је искуство које ћемо дуго памтити дуго. Осим тога, сусрести се с потпуно новим профилима људи, другачијих схватања и стандарда у свакодневним ситуацијама које су биле потпуно другачије од онога што смо навикли, донело нам је огроман лични развитак.

5. Које савете бисте дали свим заинтересованима за Еразмус размене?

Жарко:

Немам довољно речи да изразим колико бих желео да сви моји вршњаци имају прилику да доживе Еразмус размену и стекну ново животно искуство. Чини ми се да, нажалост, као генерација, упркос напретку технологије и могућностима, не искоришћавамо довољно све што нам свет пружа. Шансе су свуда око нас, и сматрам да је велика штета не искористити их. Изненадили бисте се колико тога можете постићи уз мало труда и отвореног ума. Саветујем свакоме ко је заинтересован за Еразмус размену да се отвори према овој прилици и дозволи себи да расте кроз нове изазове и искуства. То је прилика која мења живот и проширује хоризонте на начине које не можете ни замислити.

slika

Мартин:

Нађите добру екипу, добар тим. Потрудите се да од куће понесете адекватно знање за позицију коју бирате, а да у повратку донесете то знање на вишем нивоу. Прихватите све изазове које вам дају. Трудите се да водите рачуна о себи док пролазите кроз овако нешто.

slika

Тигран:

  • Почните да тражите фирму одмах при отварању конкурса, пронађите некога ко би се упустио са вама у то, ако не успете, немојте да се обесхрабрите и одустанете, покушајте макар сами;
  • CV, персонализовани Cover Letter за сваку фирму, будите упорни у слању, проверавајте сваки дан сајтове и тражите ван сајтова, свакодневно се нове фирме оглашавају;
  • Када будете примљени, прођете конкурс, добро се распитајте о држави и граду у који идете, пишите људима који живе тамо да вам причају о детаљима живота пре него што одете;
  • Кад стигнете, развијајте односе са околином, прилазите људима, упозајте се и стекните пријатеље, нек’ вас упознају са њиховим пријатељима, ширите свој круг људи сваком приликом;
  • Слободно ме контактирајте да попричамо уживо или преко телефона око свих детаља, веома сам рад да поделим стечено искуство и помогнем свакоме да добије ову невероватну прилику.
slika