Наши наставници на међународној конференцији „Advances in Traffic and Communication Technologies (ATCT)“ у Сарајеву 2023. године | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Наши наставници на међународној конференцији „Advances in Traffic and Communication Technologies (ATCT)“ у Сарајеву 2023. године 

Универзитет у Сарајеву – Факултет за саобраћај и комуникације и Институт за саобраћај и комуникације Сарајево су у Сарајеву 11. и 12. маја 2023. године организовали конференцију „International conference on advances in traffic and communication technologies (ATCT)“ са овогодишњим тематским фокусом и радним поднасловом „Sustainable urban mobility“. Први дан конференције одржан је у сарајевској Вијећници, а други дан у просторијама Факултета за саобраћај и комуникације.

Првог дана учеснике су поздравили Декан Факултета за саобраћај и комуникације Универзитета у Сарајеву проф. др Амел Косовац, градоначелница Сарајева др Бењамина Карић и Матеј Закоњшек, директор Транспортне заједнице. Међу истакнутим говорницима били су Keisuke Tanaka (Senior Deputy Director, Transportation Group, Infrastructure Management Department, Japan International Cooperation Agency – JICA), Амела Ајановић (Institute for Energy Systems and Electric Drives, Technical University of Vienna), Мила Кнежевић, (Regional Project Manager, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) и Bruno Dalla Chiara (Politecnico di Torino (I), Dept. DIATI – Transport systems).

Другог дана конференције 12. маја 2023. биле су организоване презентације и дискусије са ауторима радова. У три сесије представљено је 22 рада, где су аутори заједно са публиком дискутовали о актуелним проблемима и могућим решењима. Porsche BH представио је електричне аутомобиле и најавио постављање пунионице за електричне аутомобиле на Факултету за саобраћај и комуникације.

Професори наше школе др Јелена Милутиновић, др Биљана Гргуровић, др Стеван Величковић и др Славица Радосављевић са студијског програма Поштанско-логистички системи дали су свој допринос конференцији са 3 рада из домена одрживе урбане мобилности.

Ова конференција пружа платформу истраживачима, доносиоцима одлука и лидерима индустрије да размене идеје и истраже иновативна решења за сложене проблеме са којима се данас суочавају у урбаном транспорту. Кроз кључне говоре, панел дискусије и радионице подржава се регионална сарадња и промовишу најбоље праксе у урбаном транспорту. На темељу излагања радова и спроведене дискусије, учесници су се усагласили о закључцима конференције који су важан путоказ за даљи научни и стручни рад и будућу размену искустава и најбољих пракси.

akademijada
akademijada
akademijada
akademijada