Обележавање Дана примирја у Првом светском рату | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату 

Државни празник, Дан примирја у Првом светском рату, обележава се 11. новембра у Србији.

За симбол је узет цвет Наталијина рамонда (назван по краљици Наталији Обреновић) - такозвана “биљка феникс“, у знак сећања на страдања које је Србија поднела, а затим се поново успоставила као држава. Симболика лежи у чињеници да је ова биљка, као што је српска војска, после свих страдања и губитака које је поднела, изашла из рата као победница.

Наталијина рамонда припада угроженој и реткој врсти која живи само на подручју Централног Балкана, у Србији, Македонији и северној Грчкој. Реч је о биљци која има запањујућу способност да васкрсава након што је потпуно осушена. Спада у древне, фосилне врсте, која се након леденог доба повукла у скривене делове Балкана.

Симбол Дана примирја је амблем који се носи на реверу у недељи уочи Дана примирја. Амблем се састоји од две зелене траке које асоцирају на ленту славне албанске споменице и једног љубичастог цвета са пет латица.

Подсећању на тај дан су у Србији од 2005. године били посвећени први часови у школама, а Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник прославља од 2012. године.