Интернет технологије (модул WEB програмирање) - акредитација 2017. | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Интернет технологије (модул WEB програмирање) - акредитација 2017. 

Интернет технологије (модул WEB програмирање)

Модул Web програмирање припада студијском програму Интернет технологије. На овом модулу, студенти се обучавају за практична знања и вештине у области web програмирања (web дизајн, израда сајтова, израда web апликација), објектног програмирања (израда десктоп апликација, апликација за мобилне уређаје и израду web сервиса), база података и дела напредне администрације web сервера који је потребан за рад апликација.

 

 

На овом модулу, студенти се обучавају за практична знања и вештине у области web програмирања (web дизајн, израда сајтова, израда web апликација), објектног програмирања (израда десктоп апликација, апликација за мобилне уређаје и израду web сервиса), база података и дела напредне администрације web сервера који је потребан за рад апликација.

 

 

Након завршетка овог модула студенти су оспособљени да конкуришу за послове у широком спектру компанија у области ИТ-а, за послове у области програмирања и тестирања софтвера. Кроз велики број практичних радова, вежби и пројеката студенти се у току студија обуче за реалне услове рада, практичне примене, израду сајтова, пројектовање апликација и тестирање софтвера чиме се оспособљавају за рад у најбољим компанијама у области ИТ-а.

 

 

 

Наша предавања и вежбе су базирана на великом знању наставника, искуству у привреди и практичним применама што нас чини препознатљивим на тржишту и даје конкурентску предност. У прилог томе су и мишљења наших дипломаца који нас најбоље репрезентују и као што се они поносе студијским програмом Интернет технологије тако се и ми поносимо њима. Више о студиjском програму и предметима можете погледати овде.

 

 

 

Ово је део коменатара дипломаца који раде у најширем спектру ИТ компанија и на изузетно великом броју различитих позиција:

Андрија Глигоријевић,
Senior software developer
Vicert doo
Оно што ме је привукло да упишем ICT био је сам студијски програм где готово и да нема предмета у коме се учи нека сува теорија већ само најкорисније ствари за практичну примену. За 3 године у школи стекао сам огромну количину знања коју и дан данас примењујем у свакодневном раду. Професори су махом сјајни предавачи, педагози и пре свега људи; својим ентузијазмом и посвећеношћу сваком студенту доприносе томе да се чак и најкомплекснији концепти у програмирању лако савладају. Често људи кажу: "Школа је једно али рад у фирми је нешто сасвим друго, тек тад крећете да учите". Ово је делимично тачно, јер из мог искуства, ова школа је била невероватна одскочна даска за оно са чиме сам се сусрео касније, и на интервјуима и на самом послу.
Никола Милошевић,
JavaScript Develope
United Cloud
Када после 10 год погледам уназад, време проведено на студијама Високе ICT се испоставило као најбоље инвестирано. Школа даје веома добру полазну основу, широког спектра, у области IT-ја коју је касније лако надоградђивати. Друштво које сам стекао тамо је непроцењиво.
Данијела Никитин,
Software developer
Nul Tien doo
Тренутно радим као software developer за холандску фирму Nul Tien, на пословима frontend (React), backend (C# .NET Core) и Azure DevOps. Оно што сам ја волела на Високој ICT и због чега бих препоручила свакоме да упише, јесте што професори организују предмете тако да на сваком радите доста вежби, примере из праксе и на крају сваког предмета - пројекат. На крају студија сам имала најмање пет пројеката са којима сам се представила на разговору за посао. Оно што бих још издвојила као најбољу ствар коју школа пружа, јесте да се школа не фокусира само на frontend или само на backend , већ ћете научити оба, па сами бирате. И оно што бих још издвојила, јесте да су предмети у складу са тржиштем и оним што се тражи, тако да пратите наставу и радите пројекте. Радујем се будућој сарадњи колеге!.
Милош Медић,
Frontend engineer
Viewpoint doo
Када сам уписивао школу нисам имао предзнање о програмирању, али сам убрзо заволео програмирање за шта су заслужни посвећени професори као и асистенти. Са знањем стеченим у школи већ на трећој и завршној години студија сам нашао праксу која је затим прерасла у стално запослење у фирми Viewpoint доо на позицији Frontend engineer. Школа ми је дала одличну програмерску основу над којом даље градим каријеру у свету програмирања.
Бојан Сретеновић,
Automation QA engineer
Endava
Школу ћу памтити по практичним знањима која сам стекао, а касније успешно примењивао кроз праксу на пројектима на којима сам радио. Школа ми је дала добру основу за почетак каријере, где сам стекао конкретна знања и добар background за рад на пројектима. Ту превасходно мислим на знања која сам стекао из Web програмирања, Jave и База података која сам касније примењивао и која су ми у многоме олакшала почетак каријере. Напоменуо бих да ми је пуно користило то сто сам већ на фаxу радио конкретне ствари које сам касније применио код послодавца, стекао сам добро основно знање и усадио исправан “инжењерски” начин размишљања и приступ решавању проблема.
Никола Радованчев,
.NET Developer
CompanyWall Ltd.
Током студирања упознао сам се са разним технологијама, у првој години највећу пажњу ми је привукао web због динамичности посла и иновација које је нудио. Професори и њихови сарадници трудили су се да нам приближе како све ово изгледа у стварности, тако да концепт сваког предмета, вежби и прављења пројеката као резултат коначног учења се испоставио као најбоље могуће решење јер на крају школовања иза себе имамо разнолику биографију. Како је студирање даље текло, одлучио сам се за објектно програмирање јер сам се пронашао у томе, највише сам волео да радим у C#-у, након тога је дошао ASP.NET, своје знање сам свакодневно усавршавао на овом пољу, те сам се на средини завршне године запослио. Сама школа ми је донела доста практичног знања, уз константни рад и решавања разноразних алгоритама, на овим предметима акценат је био на логици и на разумевању позадинских процеса током извршавања/покретања програма. Мој савет будућим колегама је да буду упорни, да редовно раде и да се потруде да своје обавезе према школи озбиљно схвате како би успели да уз стечено знање које је у кораку са најновијим технологијама убрзо примене и на “живим” пројектима и осете додир са стварним животом једног програмера.
Михајло Супић,
Full Stack Engineer
Embroker
Време проведено у ИЦТ-у помогло ми је да стекнем много практичног знања које је послужило као одскочна даска за први посао и даљу каријеру. После доста година сваки пут када се осврнем на избор школовања, видим да нисам погрешио. Колектив који свакодневно обликује ову школу носи велико стручно знање и диван професор-студент однос. Драго ми је да видим своју стару школу како из године у годину еволуира у све озбиљнију установу.
Александар Митровић,
BE developer
Oddity
Студијски програм који сам похађао (Интернет технологије) је мени понудио шири спектар информација довољних да би стекао слику о томе којим путем бих се определио (програмирање, мреже, администрација...). Мени лично је служио као супер одскочна даска што се знања тиче и усмеравања на чему бих наставио своје усавршавање. Са свим професорима сам имао супер сарадњу и сви са којима сам више радио су били отворени за дељење додатних информација и знања ван наставног програма.
Драгана Рађеновић,
Frontend Developer
Enreach
Како то обично бива највише се учи и научи на послу, кроз реалне пројекте и проблеме. Међутим, да би се запослили морамо имати неко основно знање "у прстима". На Високој ИЦТ (како се тада звала) сам стекла управо то. Оно што је највредније на ИЦТ, по мом мишљењу, је гомила пројеката која се током школовања уради који се касније могу искористити и као референца у CV-ју.
Марко Рибаћ,
Backend developer
Novolyze d.o.o.
Високу ИЦТ сам првенствено уписао због модула Администрирање рачунарских мрежа на смеру Интернет технологије, али након пар положених предмета из модула Web програмирање схватио сам да ми много више одговара свакодневно практично учење и примењивање знања, са којим можете одмах видети резултат. Од многобројних програмских језика, највише су ми одговарали C#1 и C#2, због којих сам одлучио да започнем каријеру као .Net програмер у којој сам и данас.
Антоније Павловић,
Backend Node.js developer
Workpuls, Inc.
У школи ми се свидело то што током целе године се константно ради, и има доста лабораторијских вежби. Од предмета најприменљивија знања сам стекао код професора Којића на предметима за web програмирање и код професора Чабаркапе на вежбама из Linux оперативних система.
Ђорђе Петровић,
Senior Software Engineer
TurboTenant.com
Сам приступ који је више оријентисан ка пракси него на сувој теорији је нешто што ме је у старту привукло код Високе ИЦТ. Школски програм се сваке године прилагођавао новим актуелним технологијама, што ми је омогућило да захваљујући готовим пројектима које смо имали после сваког готовог предмета, нађем запослење још и пре завршетка студија. Сама чињеница да су предмети конципирати кроз практичну наставу ми је доста помогло у самом почетку каријере, јер сам научене технологије већ имао у прстима и те неке почетне баријере су у старту биле превазиђене.
Никола Милановић,
Java Software Developer - Engineering Software Lab
Fullstack Software Developer - BGSvetionik
Сам концепт рада са студентима је нешто што ми се баш свидело и што ћу увек памтити. Нисам имао претходних искустава са програмирањем пре уписа ИЦТа, па сам био мало несигуран како ћу се снаћи, али се на крају испоставило да то уопште није ни битно. Теоријска предавања уз практичан рад су била одлично осмишљена и било их је сасвим довољно да би се градиво савладало. Велики значај су имали стални пројекти са којима смо се сусретали, што је по мени и најбољи вид учења. Учили смо разне програмске језике из области wеба, међу којима су Java, Javascript и PHP које тренутно радим у фирмама.
Милош Ђачић,
Full Stack Developer
Phuket d.o.o
Сматрам да је ИЦТ најбољи избор ако планирате да се у будућности бавите програмирањем, посебно оним на web-у. Упоредивши утиске другара са других сродних факултета, рекао бих да је ИЦТ далеко испред свих када је реч о стицању практичног знања које је заправо и најбитније када сутра одете на интервју за посао. Радим full time од друге године факултета и мислим да је основа коју сам стекао на ИЦТ-у кроз различите предмете баш оно што је потребно да би даље усавршавање ишло онако како треба. Суштина је да ако овладате једним програмским језиком како треба, сви остали могу да се науче јако брзо. Као када поредите обичне прекидаче са аутоматским. Концепт је исти, само се начин употребе за нијансу разликује. Још бих само додао да је моја препорука смер Интернет технологије и након тога модул Web програмирање јер је ту организација на врхунском нивоу, професори су феноменални и ствари које се уче су у кораку са последњим технологијама.
Богдан Маторкић,
Lead Web Developer
Qode Themes
У школи ми се највише свиђало то што су стручни предмети били одлично конципирани да те подстичу да нон стоп радиш и усавршаваш вештине. Поред тога, сви ти стручни предмети су били веома занимљиви. Предмети који су ми помогли за тренутни посао су били Web Програмирање и Web Програмирање PHP 1. Мени је нпр. значило то што сам у тим предметима у току рада увек могао да видим резултат тога што радим, самим тим сам имао и места за експериментисање и истраживање нових ствари.
Владимир Трифуновић,
Senior QA Software Engineer
SVEA Ekonomi
У школи ми се највише свидело што је велики део образовања усмерен на практични део а не само на "суву" теорију. Знања стечена из предмета везаних за само програмирање, базе података, security као и дипломски писан у .Net-у значили су ми за развој досадашње каријере.
Ненад Ресимић,
Test developer
Levi9 Technology Services
Фокус током студија је био на практичном делу, што ми је омогућило да стекнем потребну ширину кроз учење разних програмских језика, база, мрежа, као и кроз похађање Cisco курса. Поред тога, имао сам доста предмета који развијају софт вештине. Професори које смо имали су нас јако мотивисали, а посебно бих издвојио професора Миланка који ме је својим знањем и приступом студентима инспирисао да увек тежим да будем што успешнији. Сада радим као тест девелопер, што је позиција која захтева знање више области и познавање софт вештина, с обзиром на свакодневну комуникацију са различитим профилима колега, тако да су ми студије пружиле одличну базу да се успешно развијам у овој области IT -ја. На овом факултету сам упознао много пријатеља, такође и тадашњу колегиницу, а садашњу супругу. Тако да сам се захваљујући њему остварио у пословном, а и у емотивном смислу.
Оља Ивковић,
Full-Stack Developer
BlueGrid
Као бивши студент Високе ИЦТ школе могу рећи да ми је знање стечено у истој итекако значило! Сада како радим као Full-Stack Developer у IT индустрији већ више од годину дана, видим да је оно што је школа обећала, и испунила. За свега 3 године студирања, стекла сам и више него основно знање. Зашла сам у детаље технологија које смо радили, као што су JavaScript, Laravel, C# & .NET Core.. Захваљујуци практичном раду и посвећеним асистентима и професорима, научила сам како да се поставим било ком проблему, како да користим материјале са интернета и знатно унапредила своје квалитете. Научила сам, пре свега, како самостално да пливам у IT водама. Посебно ми је значило што смо имали прилике да слушамо о најновијим технологијама, јер школа константно унапређује свој план и програм. Могу рећи и да су ми предмети о О.С. Linux посебно значили с обзиром да радим на Linux-у свакодневно на послу. После толико квалитетних предавања, данас држим и ја својим колегама Knowledge Transfere. :) Школа пружа пуно могућности, прилику за упознавање битних конекција и одлична је одскочна даска за развој каријере!
Немања Ђоловић,
CEO
Platoo Group
ИЦТ школу сам одабрао по препоруци старијег другара који ме је увео у IT свет. Уписао сам смер Web програмирање где сам стекао одлично знање, и уз додатно знање неколико колега отворио фирму за пружање IT услуга како у Србији тако и у Немачкој. Највише ми се допало што смо у школи стицали практична знања која су се надограђивала са предмета на предмет. Увек пријатна и радна атмосфера, уз максимално фер и коректне професоре и асистенте.
Тамара Ђорђевић,
Software Engineering Manager
TeleSign
Уписала сам Високу ИЦТ 2010. године, смер Интернет технологије. Привукао ме је велики избор предмета и технологија које сам желела да савладам. Током студија сам научила све што сам желела о програмирању којим се и данас бавим. Већ у првој години указала ми се прилика да будем део студенског парламента, што ми је доста помогло да стекнем организационе вештине. У завршној години, заједно са професорком Валентином Малешевић, успели смо да формирамо ИЦТ часопис где сам стекла велико искуство у тимском раду и вођењу пројеката. Практична знања која сам стекла на Високој ИЦТ су ми отворила врата у многим компанијама и омогућила ми да брзо напредујем и добро радим оно што волим.
Стефан Богдановић,
Software developer
Nano Interactive
Школа пружа добру основу за даље усавршавање. Истакао бих предмете PHP 2 и ASP, где смо изучавали архитектуру софтвера, која ми је пуно значила при налажењу посла. Добар однос са професорима, који су увек спремни да изађу у сусрет студентима. Уколико желите да будете у току, потребно је да се додатно усавршавате ван школе. Школовање на ИЦТ-у и додатно усавршавање допринело ми је освајању FON Hackathona 2021.
Бранко Косановић,
Full Stack Developer
Business Outsourcing Services d.o.o.
Зашто Висока ИЦТ? Уколико као ја имате жељу да постанете програмери Висока ИЦТ школа ће вам много помоћи у стицању основних знања у областима програмирања и рачунарских мрежа која ће вам касније добро доћи при стицању искуства на првом послу. Људи који су мени конкретно највише помогли што се стицања знања тиче су професори Ненад Којић (PHP) и Миланко Краговић (Рачунарске мреже). Оно што је мени лично значило код овог двојца је начин предавања и практичне вежбе. У неком тренутку ћете можда помислити да су неке ствари које чујете тривијалне и да вам то неће бити потребно у даљем животу. Тек када се запослите и почнете да радите бићете свесни колико сте погрешили и бити захвални на сваком предавању и понављању неких основа по 100 пута од стране професора. Битна ставка - уколико желите да постанете добар програмер морате да будете упознати и са рачунарским мрежама. Макар у основама. А Висока ИЦТ вам нуди могућност да то знање стекнете. Такође, у време када сам ја студирао није било толико стручне праксе, мада су се горе наведени професори трудили да их обезбеде (и у неким случајевима и успевали). Мислим да се ситуација око тога данас знатно поправила. Моје будуће колеге треба да схвате једну ствар - предмети везани за програмирање и рачунарске мреже вас неће учинити новим Robert C. Martinom (uncle Bob) после завршетка студија. За то још морате много да радите. Али ће вам јако помоћи око разумевања самих ствари, биће вам лакше да схватите концепт, када вам на послу неки сениор буде појашњавао ствари око вашег првог задатка нећете га гледати "као теле у шарена врата" и неће вам деловати као да прича на хебрејском. Грешићете. У почетку МНОГО. Али ћете на грешкама учити и развијати се даље. И на крају мој савет - постављајте питања за све што вам није јасно. Кључ програмирања је у разумевању тога што се пише и што желимо да постигнемо. Не постоје глупа питања. Срећно.
Наташа Лазић,
Technical Website Builder II
GoDaddy
Знања и вештине стечене на модулу "Wеб програмирање" и те како су биле добар темељ за даљи развој и усавршавање. Мој први сусрет са програмирањем био је у ИЦТ школи, након чега сам одлучила да у том правцу и наставим.Оно што бих акцентовала, јесте посвећеност професора и асистената како би се сама суштина курса што више приближила студентима, како онима који су већ имали нека искуства, тако и онима који се први пут сусрећу са том материјом. На самом крају, а не и најмање битно, након завршеног одређеног курса, имате сасвим довољно знања и вештина да сами креирате сопствени пројекат.
Марко Николић,
Software architect
Itekako
Стечена знања из Web програмирања, конкретно имплементација одређеног дизајн захтева уз поштовање правила добро структуираног и организованог HTML/CSS/JS-а, помогли су ми у налажењу првог посла. Током студирања, уочљиве су основне повезаности између предмета, док тек касније, у практичном раду, постане јасније да су за завршавање пројектних задатака потребна комбинована знања стечена из више предмета. Примери директне употребе стеченог знања су:
*Комбиновање знања из предмета Web програмирања и Администрирање оперативног система Linux омогућава развој и постављање апликације на продукциони сервер и подешавање основне сигурносне заштите и backup процедуру. На стварним пројектима, аутоматизација овог процеса је само надоградња и наставак учења Shell scripting-а.
*У данашње време, за развој и сервирање (дистрибуирање) модерних Web апликација, све чешће се користе Docker окружења. Коришћење оваквог окружења захтева добро познавање Unix permissiona и networking-а. Тако, један од задатака на испиту из предмета Администрирање система Linux било је везано за контролне групе "cgroup". У том тренутку, изгледало је да оваква "гранулација" permission система никад неће бити потребна за имплементацију. Међутим, недавно сам имао потребу да баш ту функционалност искористим при конфигурацији Docker метрика.
*Испит из предмета ASP.NET, на коме је испитни задатак био имплементација Web shop-а (од дизајна sheme базе и CRUD операција, до frontend презентационог дела на задати дизајн), допринео је 'full stack' разумевању и изазовима при имплементацији пројеката таквог типа. Приликом рада на првом ASP.NET-у у фирми, имао сам потребу да разумем начин функционисања и проширивања ASP.NET Membership механизма који је био део испитног задатка.
*Касније у каријери, базична знања о Релационим базама (врсте engine, нормализационе форме, и других специфичности релационих база попут MySQL, MSSQL, Oracle database), администрирање оперативних система Linux, Windows и основе како script језика (PHP, JS) тако и strong typed језика (Java, C#, C++) су била добра основа како за сам развој, тако и за доношење одлука при дизајнирању архитектуре софтвера.
Урош Мрвић,
Project Management Expert
Моби банка
У школи ми се свидело што се добија квалитетно и примењиво образовање. Школа иде у корак са захтевима тржишта, труди се да прати трендове и новитете. У послу ми је јако помогло што сам у школи поред директно потребних добио и доста опших, пратећих знања која омогућавају боље и обављање свакодневног посла и даље напредовање (електронско банкарство, електронско пословање...)Знања стечена у школи омогућавају стручност и компетентност у раду.
Синиша Трајковић,
Elixir/Vue.js
Clarivate
Свидело ми се понашање професора ка студентима и предмети који су се учили. Од предмета највише ми је помогло познавање базе података и основе програмирања код професора Даниловића и Марка Спасојевића. Прекретница да изаберем Високу ИЦТ у односу на друге факултете је био количина IT предмета који имају у односу на друге факултете са IT смеровима, а што се касније испоставило могућност знања које се може покупити из web програмирања.
Зорица Стојковић,
Software developer
Enreach Labs kompanija
Бавим се развојем Desktop и Web апликација Неке од технологија које користимо: Electron, Node, AngularJS, Phoenix ... Студентима је одувек било важно да своје стечено знање и диплому искористе на прави начин. Личним искуством сам се уверила да Висока ИЦТ управо то омогућава. Месец дана по одбрани дипломског почела сам да радим, а подлогу коју сам стекла за три године основних студија била је више него довољна да пратим ритам годинама запослених колега у компанији.Такође, похвално је и то што Висока ИЦТ у већој мери примењује практичну наставу и подстиче сналажљивост студената при решавању различитих изазова са којима се сусрећу касније у послу. Треба напоменути и то да уколико се студент истакне својим радом, може очекивати и препоруку од стране професора приликом запошљавања.