Интернет технологије (модул Медицинска информатика) - акредитација 2017. | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Интернет технологије (модул Медицинска информатика) - акредитација 2017. 

Модул Медицинска информатика је један од четири модула на студијском програму Интернет технологије.

Развој информационих технологија и њихова примена у области медицине и јавног здравства условили су потребу за развојем образовних профила који ће повезати знања и омогућити студентима развој каријере у поменутим областима. Програм на модулу је осмишљен тако да студентима омогући стицање знања из области прикупљања и анализе биомедицинских података, примене вештачке интелигенције, технологије виртуелизације, управљања великим подацима, примене савремених технологија у области медицине и здравства. Избор одговарајућих курсева отвара и области као што су сигурност података, механизми контроле, модели доношења одлука и етичка питања.

Дипломирани студенти су, у зависности од изабраних предмета, спремни за обављање послова у развоју медицинског софтвера, одржавању и развоју медицинске опреме, администрације система и мрежа, дизајнирања база података.

Наставак даљег усавршавања дипломираних студената на модулу Медицинска информатика могућ је на мастер програмима из области медицинске информатике. Један од таквих примера је институција Fachhochschule Wiener Neustadt у Аустрији са којом Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије академије АТУСС Београд развија дугогодишњу врло успешну сарадњу. Више о студиjском програму и предметима можете погледати овде.

У наставку су коментари и мишљења наших дипломаца:

Светлана Марић,
развојни инжењер
Клиника MedAustron Wiener Neustadt Аустрија
Оно што су мени моје студије пружиле на модулу медицинска информатика, су могућност и добра основа за даље усавршавање на мастер програму Functional Imaging, Conventional & Ion Radiotherapy на универзитету Fachhochschule Wiener Neustadt у Аустрији. Предност едукације у овом правцу јесте могућност запошљавања на великом броју новотворених радних места у Европи, у области мултидисциплинарних студија као што је медицинска информатика.
Марко Граховац MSc,
PHD студент
Medizinische Universitat Wien, Austrija
Department of Biomedical Imaging and Image-guided Therapy (Division of Nuclear Medicine)
С обзиром да сам након свршених студија на модулу Медицинска информатика радио сам у компанији која се бавила дистрибуирањем медицинских уређаја у области напредне дијагностике и медицинских слика, а затим завршио мастер студије на мастер програму Functional Imaging, Conventional & Ion Radiotherapy на универзитету Fachhochschule Wiener Neustadt у Аустрији, знање које сам стекао током основних студија била ми је добра основа за даље напредовање у струци која ме је интересовала. Нисам се зауставио у потрази за новим знањима о чему говори моја тренутна позиција лабораторијског асистента на Медицинском факултету у Бечу као докторанта овог факултета. За све је пре свега потребна воља када тражите посао који вас интересује, а почетно знање вам отвара многа врата за усавршавање. Конкретно, завршене студије на модулу Медицинска информатика омогућиле су развој моје каријере у оном правцу који сам желео.
Нина Ристић,
Application administrator/Automation tester
Raiffeisen банка А.Д. Београд
Уписала сам Високу ИЦТ школу јер сам чула да су професори јако посвећени студентима и да одлично преносе знање на једноставним примерима. И сама сам се уверила у то. Поред тога што се професори залажу за то да студентима буде пријатно на самим предавањима, они их постепено уводе у материју и стављају акценат на пренос знања, а не на саму оцену. У пријатном амбијенту школе, осим професора, ту су и асистенти који су дали свој максимум како би обучили студенте преко разних пројеката. Оно што ИЦТ издваја од других школа и факултета је доста практичног рада на рачунару што касније олакшава рад у разним програмима приликом запослења. Модул који сам одабрала, Медицинска информатика, за мене је био интересантнији од других јер се учи о разним уређајима који се користе у медицини - од самог рада уређаја до утицаја истих на људе и околину. Мислим да би сваком студенту који воли технологије, а занима га и медицина овај модул био јако занимљив како за учење тако и за стручно усавршавање.